Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив град

...
Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив град
Коментари Харесай

ЦИК ще определя състава на изборната администрация в Пловдив

Централната изборна комисия ще дефинира дефинитивно управленията на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област. Вчера бяха извършени съвещания от регионалния шеф Ангел Стоев в границите на стартиралата подготовка за провеждането на изборите на 2 април 2023 година

За 16 РИК на председателското място политически сили одобриха предлагането на ГЕРБ/СДС Калоян Сухоруков, който оглавяваше РИК на изборите за 47-ото Народно заседание, оповестява БНР.

Политическите сили обаче не реализираха единодушие за двете заместник-председателски места. Кандидатурите са три - коалиция " Продължаваме промяната " предложиха за поста Стоян Мемцов, Политическа партия " Движение за права и свободи " - Васил Петров, Политическа партия " Възраждане " - Виолета Костадинова.

За секретарското място единствената кандидатура остана тази на Минка Сърнешка, която беше издигната от коалиция " Българска социалистическа партия за България ".

Председателското място на 17 РИК-Пловдив област също ще се дефинира от ЦИК, откакто и тук партиите не се споразумяха за поста. За него са препоръчани две кандидатури, като се сблъскаха Янко Радунчев от ГЕРБ/СДС, който и на предходните избори оглавяваше комисията, и Ваня Костадинова, препоръчана от коалиция " Българска социалистическа партия за България ".

Спор нямаше за двете заместник-председателски места като те са надлежно претендентите на коалиция " Продължаваме промяната " - Иван Кърчев и на " Възраждане " - Сузана Николова.

Секретарското място в 17 РИК - Пловдив област също не е противоречиво, защото единствено Движение за права и свободи предложи свои претендент, който е досегашният секретар Ферат Мурат.

При това състояние документите за двете изборни комисии ще бъдат изпратени в ЦИК за взимане на дефинитивно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите и в двата изборни региона са формирани от общо 17 членове - като управителните места са четири - ръководител, двама заместници и един секретар, а останалите 13 са членове. Задължителното изискване на закона е членовете на управлението да са от разнообразни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния метод и за двете РИК - 5 места за коалиция ГЕРБ-СДС, 4 места за коалиция " Продължаваме промяната ", по 2 места за Политическа партия " Движение за права и свободи ", Политическа партия " Възраждане " и коалиция " Българска социалистическа партия за Българи " ", по 1 място за коалиция " Демократична България - Обединение " и коалиция " Български напредък ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР